Aneto 1997

Uns amics de Sant Pol Park ens vàrem proposar, pel cap de setmana de l' 11 de setembre, fer la ascenció al cim més alt del Pirineu l'Aneto de 3.404 m.

El dijous 11 de setembre sortirem de Barcelona amb tres vehicles cap a Benasque, la logistica del viatge va cap canviar de cop quant, a la pujada de La Panadella, un del cotxes va trencar la junta de cul.lata i es va quedar (per sempre) a una areá de servei. Una hora despres seguiem, mès apretats, el viatge fins a Benasque (Huesca).

Establirem la base a l'Hospital de Benasque, al final de la carretera A-139; Actualment es coneix per Llanos del Hospital i es un hostal molt acollidor i amb molt d'encant, en un marc de pura alta muntanya soberbi.

Llanos del Hospital

Llanos del Hospital

L' ascensió la ferem el divendres 12 de setembre, sortint a l'alba, despres d'un breu refrigeri, primer en cotxe fins al final de la pista asfaltada al Plan de Estan (1.870m), i despres comença la suau pujada fins al refugi de La Renclusa (2.140m). El dia no promet gaire, es tapat i els nuvols no pinten gaire bé, pero com es molt d'hora preferim seguir pujant fins que el dia es decideixi.

Un cop al Portillón Inferior (2.740m) decidim seguir pujant per la cresta fins el Portillón Superior(2.780m). En aquest punt baixem al pedregar que es l'antic llit del glaciar de Aneto.

Portillon Superior

Portillón Superior

 

Un cop al Portillón Inferior (2.740m) decidim seguir pujant per la cresta fins el Portillón Superior(2.780m). En aquest punt baixem al pedregar que es l'antic llit del glaciar de Aneto.

 

Primer per rocs i mes amunt per neu dura i plaques de gel negre (es evident que esta en retroces aquesta glacera) anem guanyant alçada fin arribar amb un llarg flanqueix per una petita cresta de neu al Coll de Corones (3.198m). El dia segueix cada cop més tapat i amenaçador pero com que no plou seguim endavant.

 

Per fi ataquem l'ultima rampa que va del Coll de Corones a l'avant cim. Per pasar al cim de l'Aneto cal superar el Pas de Mahona, una fácil y curta cresta de granit pero amb un bon pati a banda i banda. Per acabar-ho d'arreglar comença a nevar fleblement i els pocs grups que hem arribar fins aqui ens apressem per arribar a la creu de l' Aneto (3.404m) i punt culminat dels Pirineus.

Aneto

Al cim de l'Aneto a 3.404 m

La tornada es fa bastant dura ja que un cop a la glacera la nevada es converteix en una fina pluja i a l'alçada del Portillón en un xafec. Pasem per La Renclusa sense parar, ja que es fa fosc per moments, i arribem ben amarats d'aigua al cotxe. Al cap de pocs minuts arribem a l' Hospital de Benasque i podem pendre un bany i canviar-nos de roba, i cel.lebrar amb un sopar l'aniversari de la meva companya Visi.

Aniversari

L'endema (dissabte 13 de setembre), amb un dia esplendit i amb les families, ferem l'excursió desde el Plan de Estan al Plan d'Aigualluts (2.030m), on hi han uns "sumideros" que s'empasen l'aigua de la glacera de l'Aneto; aquesta aigua va a parar als Güells del Joeu a la Vall d'Aran.

Aigualluts

Al Pla d'Aigualluts

I diumenge ens despedirem de la Vall de Benasque per tornar a casa, esperant tornar un altre cop amb millor temps per repetir l'ascenció a l'Aneto. Fins aviat!!

Album de Fotos

Cresta Salenques

Portillon Inferior

Glaciar Aneto

Cresta Salenques

Portillón Inferior

Glaciar de Aneto

Rimaia de Coronas

Pas de Mahoma

Cim de l'Aneto

Rimaia de Coronas

Pas de Mahoma

Cim de l'Aneto

Aneto desde Aigualluts Forao d'Aigualluts Aigualluts
L'Aneto desde Aigualluts
Forao d'Aigualluts
Pla d'Aigualluts

Tornar a inici © Martí Riera Blanc (text i fotos)