Pica d' Estats 1996

Un grup d'amics de Sant Pol de Mar teníem l' intenció de fer el cim més alt de Catalunya: La Pica d' Estats de 3.143m d'alçada, a la comarca del Pallars Sobirà, i fent frontera amb França.

Durant els dies del pont de l'11 de setembre de 1996, i ens allotjarem a Casa Gallardo (turisme rural) del petit poble d'Areu del municipi d'Alins a la Vall Ferrera. Entre tots, petits i grans, érem unes quinze persones.

Plans de Sotllo El dissabte 14 de setembre sortirem, encara fosc, amb cotxe un grup de cinc persones fins al final de la pista de la vall Ferrera. D'aquí travessem el riu i pujant cap l'esquerra arribem al Refugi Vall Ferrera de la FEEC a 1.940 m (10'), encara fosc comencem una forta pujada, per el camí ben marcat, i a uns 2.050m girem a l'esquerra (30') per seguir el camí planer, amb pujada suau, flanquejant el pic d' Areste.

Estany de Sotllo

Al final del flanqueig comencem a baixar, per un camí una mica difícil amb alguna desgrimpada curta, fins a trobar el Barranc de Sotllo (1h). Pujem per la dreta i més amunt travessem el riu per un pontet de fusta, el camí segueix pujam ara per el marge esquerre del riu i amb una forta pujada arribem a l' Estany de Sotllo a 2.370m (2h).

D' aquí ja tenim una bona vista sobre la Pica d' Estats i el Pic de Verdaguer.

Pica d' Estats

Pica d' Estats i Pic de Verdaguer

Estany d' Estats

Aquest llac el travessem per l'esquerra, sempre seguin el camí ben marcat i amb desprès d'una altra pujada forta arribem a l'Estany d' Estats a 2.480m (2h30').

Tartera

D'aqui seguim per l'esquerra fins a trobar el riuet, ultim punt on podem agafar aigua, que baixa per la Coma d'Estats i el travessem per seguir directes al peu de la llarguisima tartera que ens dura fins el Port de Sotllo (4h30'), aquesta tartera cal pendre-la amb calma ja que es bastant dura de pujar, sobretot al tram mig.

Del el Port de Sotllo (2.893m), podem pujar al Pic de Sotllo de 3.073m (on l' Agrupació Excursionista Muntanya te el llibre de firmes). Nosaltres, peró, hem de decidir si pujem per la cresta (via més directa a la Pica amb passos de grimpada), o seguir la ruta normal i baixar per el vessant Nord (ja dins França) cap a la Cometa d'Estats, que es el que fem, pero abans de arribar-hi girem cap a la dreta travessant una congesta de neu. Aquí les forces d'alguns del nostres companys comencen a fer figa i hem de anar mes a poc a poc. Tot i així anem guanyant alçada i al cap de 7h30' culminem l' ascenció de la Pica d' Estats (3.143m).

Cim de la Pica d'Estats

Cim de la Pica d' Estats (3.143m)

Abans de baixar fem també el Pic de Verdaguer (3.133m) que te unes bones vistes sobre el camí de pujada i dels estanys i aprofitem per menjar quelcom ja que ara hem de tornar.

En el descens que sens va fer interminable degut a que es una excursió molt llarga i que el cansamenti no perdona. Un cop de retorn al refugi de la Vall Ferrera, podem prendre un refrescs i desprès agafar el cotxe per tronar a Areu on ens esperaven, impacients, la família.

Fins la propera! .

Album de Fotos

Plans de Sotllo

Estany de Sotllo

Pica d' Estats i Pic Verdaguer

Plans de Sotllo

Estany de Sotllo

Pica d'Estats i Pic Verdaguer

Estany d'Estats

Tartera

Port de Sotllo

Estany d' Estats

Tartera (tram final)

Port de Sotllo (Pic Sotllo al fons)

Cometa d' Estats Congesta Cometa d' Estats
Cometa d' Estats
Congesta de neu
Estanys d'Estats i Sotllo
Cim Pica d' Estats Cometa d' Estats Cometa d' Estats
Cim de la Pica d'Estats
A Casa Gallardo (Areu)
Dinar a Baró

Tornar a inici © Martí Riera Blanc (text i fotos)