counter easy hit

Una Activitat més

Era un dijous del mes de juliol, i em trobava al local de l'Agrupació esperant un xicot. El cas és que aquest noi em tenia que confirmar si m'acompanyaria en les meves vacances d'estiu pels Pirineus. Em sentia nerviós i inquiet perquè ja anteriorment m'havien fallat dos companys, i pressentia el que passaria amb el tercer.

Per fi va arribar la persona que esperava i al cap d'un quart d'hora es despedía de mi, amb el No als llavis, i amb ell els meus projectes i il·lusions. I ara que havia de fer ?; a deu dies de les vacances, podria trobar un altre company ?; el cas és que ho veia molt negre i la decisió havia d'ésser ràpida.

Per aquells dies acabava de llegir alguns llibres de famosos muntanyencs, en que explicaven les seves activitats en solitari i això potser fou la causa per la qual em decidí d'anar sense company durant les vacances. Es clar que no intentava ni fer escalada, ni pujar un 8.000 mts. en solitari, sinó que tot es reduïa a una travessada Pirenaica, no exempta del seu risc i perill, però portant les precaucions necessàries, ajustant l'horari, i l'itinerari als colls, evitant d'aquesta forma els perills d'una ascensió al cim. També fitxant-me una norma de treball (com fou el de recollir mostres d'aigua i plàncton dels llacs, per a un treball de l'Universitat de Barcelona i Icona) per tal d'obligar-me a portar a terme l'activitat prevista.

Tot i que aquest panorama, encara em preocupava el meu desenvolupament a l'alta muntanya, car jo no hi tenia gaire experiència en aquest terreny, però pensava suplir-la amb molta voluntat.

Així un deu de juliol em vaig trobar a l'autocar de línia que em portava a la Pobla de Segur, escala en el meu trajecte. Durant el camí penso en com acabarà tot això de les i com tindré que afrontar moments tensos, emocionalment, en qüestió a la solitud, i potser alguna situació perillosa; sense adonar-me vaig arribar, sobre el migdia, a la Pobla. Parada i fonda; després de dinar i prendre el cafeto, vaig donar un tomb pel poble, del qual sempre m'ha estranyat el seu horari de vida. En la parada de l'automnibus, que em traslladarà a la Central de Cabdella, vaig trobar-me un xicot que anava a pescar als llacs amb el seu pare, però no em podia acompanyar car s'estaria a la vall un parell de dies.

L'autocar seguia, per l'estreta carretera, amb lentitud i entretenint-se a les rústiques poblacions, d'aquesta verda vall, per a deixar o recollir encàrrecs dels veïns.

Per fi amb les ultimes clarors del dia arribo a les instal·lacions de la Central elèctrica de Cabdella. Sense perdre mes temps agafo el meu "motxilometre" i m'encamino per la pista cap el refugi de la Colomina on tinc l'intencio de pernoctar. Arribo a la mina de carbó on s'acaba la pista i, ja fosquejant, m'enfilo per la Canal Pigoló on a mitja costa em trobo amb un ramat d'ovelles i el seu corresponent pastor, amb el qual creuo unes paraules sobre el temps, naturalment !. De seguida començo a notar el pes de la motxilla que porto carregada a "tope" segueixo i al cap d'uns tres-cents cinquanta metres de fort pendent arribo a l'alçada de la via del carrilet de servei de les instal·lacions de l'Estany Gento, em paro en una font que hi ha al costat de la via i prenc uns glops d'aigua, aprofito per a treure la llanterna ja que es negra nit. Segueixo els rails travessant mes d'un túnel fosc on la meva moral es comença a debilitar, però continuo i per fi arribo a les instal·lacions de la E.E.C. a l'estany Gento, truco a la porta de l'antic hostal, m'obren, i els demano lloc per a passar la nit, al que em responen que l'edifici es propietat de l'empresa elèctrica i no volen que hi dormin estranys a l'obra. Així em tinc que espavilar per el meu compte i m'instal·lo el bivac sota d'una taula de fusta, al cap d'una estona ve un xicot, que ja havia vist abans, i em porta un parell de mantes, no es que em facin falta ja que porto un bon sac de ploma, però sempre son benvingudes i desprès de fer petar un xic la xerrada, m'endinso dins el sac i espero el son veien les estrelles i escoltant el vent i la remor dels torrents.

Amb les primeres clarors del dia em desperto, són les sis del matí i ja se sent moviment a la casa de la presa. M'aixeco i menjo uns ganyips, plego la parada i retorno les mantes al xicot que me les deixa, i astorat veig com l'encarregat li engega una broca per haver-me-les deixat sense el seu consentiment. Desprès d'aquest breu incident travesso la presa i agafo el camí del refugi. A mitja pujada veig com cauen unes pedrotes molt prop meu, engego un crit i em responen unes veus; són els treballadors de la presa que estan arrencant uns rocs i tirant-los costa avall; em deixen passar i continuo el meu camí. Segueixo una forta pendent fins a trobar-me dins un caos de granit, per avançar em veig obligat a saltar per sobre els rocs cap un lloc on em sembla que es troba el refugi, i fins que no hi soc ben a prop no el localitzo car esta com mimetitzat amb el terreny. Per fi arribo al refugi Colomina, al costat del llac que li dona el nom. Es fet de fusta i té dos pisos, és molt bonic però es nota molt deixat.

Tinc l'esperança de trobar-hi gent, però en entrar es desvaeix aquest pensament, obro la finestra i veig una cambra amb la plataforma de taulons on dormiré. Continuo visitant el refugi i comprovo com en alguns racons i sobre les taules de fusta s'acumulen les deixalles; per pujar al pis es passa per una derruïda cuina i un traster gran i ple de neu glaçada, pujo uns graons de fusta on dalt hi ha una porta tancada que dona al pis superior.

Com encara es d'hora agafo els estris més indispensables i vorejo el llac per l'esquerra cap el torrent que baixa de l'estany Colomina de Dalt, abans de deixar el camí marcat em creuo amb dos treballadors de la presa que estant travessant una pala de neu fent servir com a piolet un gran tros de branca, bescanviem algunes paraules i ens despedim. Per pujar a l'estany s'han d'enfilar per un caos de granit i en qüestió d'un quart d'hora m'hi arribo.

Aquí començo la feina de prendre mostres i quan tinc el cul del colador ple de plàncton el traspasso a un tubet amb aigua del llac i formol, anoto les dades i després de reposar un xic pujo cap l'Estany Vidal, al deixar el llac per uns deu metres més amunt en el caos es distingeixen uns peixos dins les cristal·lines aigües, aprofito per a triar-los una fotografia.

Ataco un fort pendent que per fi em porta a l'Estany Vidal on hi prenc més mostres de plàncton i em jec a descansar i ha prendre el sol.

Aquests moments de descans em donen peu a preguntar-me el perquè he tingut que començar aquesta travessada en solitari, jo crec que em servirà per sentir noves experiències i posar a prova la meva capacitat per desenvolupar-me sol en aquest terreny agresta i per l'altra banda em reforçarà el meu esperit, car el veure com sol puc sortir-ne endavant i reaccionar amb lògica segons els obstacles que trobaré en el meu recorregut, sense menysprear al que en algun moment puc arriscar-me més del compte i tingui que fer recorreguts més o menys compromesos.

Es fa tard i encara tinc que baixar cap el oest per arribar fins a l'Estany Tort, segons el mapa tinc un collet però en baixar les passo magres car es un tarteram molt dret i haig d'anar saltant de roc en roc amb curtes esllavissades de terra i pedres que fa que la terra que tinc sota els peus estigui sempre en moviment amb direcció a les negres aigües del llac al qual vull arribar i que per fi ho aconsegueixo. Dono un tomb per les vores del llac, que estan plenes de runes de l'empresa elèctrica, restes de la via del carrilet, cables, etc.. Tot en un estat deplorable, i pensar que en el Parc de Sant Maurici també hi ha presses ben lletges, com volem que estiguí el que no és Parc Nacional.

Per fi trobo quelcom que sembla un corriol en mig del mar de pedres que porta el meu mateix camí, però es perd en bastant moments i en altres esta tapat per grans clapes de neu que encara aguanten les calors del juliol.

Ben entrada la tarda arribo al refugi i disposo els estris per a fer un bon àpat, però vet aquí que totes les deixalles que hi han acumulades en fan fàstic. Així que aprofitant que hi ha una escombra, em poso mans a la feina i neteixo tota la planta baixa; més tard, en treure les escombraries al clot de les deixalles, veig un munt de gent que puja per el mar de rocam cap ací, a veure si ara m'embrutaran tot el que neteixat !. Al cap d'una estona ja els tinc a la porta del refugi i els hi pregunto que d'on venen, al que em responen que pugen del Campament del Flamisell i estan realitzant la travessada Cabdella-Boí.
Els hi dic que si con molts tindran que dormir en el pis de dalt, el Monitor em contesta que son una quarantena, però conten amb que jo tinc la clau de la part tancada, segons els hi ha dit l'encarregat de la presa. Els hi contesto que jo no tinc la clau.

Pugem al pis de dalt per a comprovar si es oberta la porta, l'empenyem i s'obre, car el pany esta rebentat. I l'espectacle que descobrim no es gaire acollidor doncs les lliteres estan atravesades i desordenades, els matalassos i coixins trencats i bruts i ,com no, tot ple de deixalles.

Ens posem d'acord tots i junts netegem i arreglem, dintre el possible, el pis per a poder-hi pernoctar, part dels que som al refugi haurem de dormir per terra car no hi ha suficient lloc per a tots.

Per fi després de acabar la feina puc preparar-me i menjar un dinar-sopar, acompanyant la vetllada amb cançons i compartint l'amistat de la gent que es trobà en aquest refugi aïllat i solitari.

Abans de dormir-me penso en el trajecte que portaré a terme l'endemà i en com serà el terreny, si trobaré molta neu, o quin dia farà, són aquestes qüestions que poden ésser supèrflues en la vida de la ciutat però que aquí a dos mil metres d'alçada prenen un valor molt important.

L'endemà la colla que havia dormit al refugi, marxa cap els llacs on vaig estar ahir per arribar al coll dels Gavatxos i passar al Parc d'Aigües Tortes, i jo amb els meus bartols encamino les passes vers l'estany Frescau. En arribar-hi prenc mostres d'aigua i plàncton i mentre feinejo, observo com la continuació del camí es per l'esquerra meva on hi ha una dreta pala de neu dura que va a parar a les fosques aigües. Bé, però no hi ha més remei que tirar endavant, afermo el piolet a la mà i progresso fent graons a puntades de peu, només tinc un parell de centímetres per a posar la punta de la bota i així, en equilibri, em dono compte de la situació tan delicada per la que estic passant, car un moviment en fals em portaria una relliscada cap a les negres i fredes aigües de l'estany Frescau i tal com vaig carregat m'enfonsaria ràpidament. Per això enllesteixo el pas i passo un bon tràngol, fins el moment en que en trec els fàstics de sobre i torno agafar confiança. Sortit d'aquest tram anterior, em dirigeixo cap l'estany següent on recullo més mostres de plàncton.

Estany Frescau

Estany Frescau

Reemprenc el camí per uns aiguamolls bastant emprenyadors, car que en alguns moments m'enfonso en el aiguabarreig de fang i herba fins a mitja bota i fa que em costi sortir d'aquest lloc. Després em trobo que pràcticament m'haig d'enfilar a un collet per un pendent d'herba i rocam, en el que hi ha trams que arriba a una inclinació superior als quaranta-cinc graus que fan que actuí amb precaució i utilitzí el piolet-ancora per a tindré un punt segur on agafar-me.

Finalment arribo al collet i puc veure el llac Saburo i el proper coll de Saburo, on em dirigeixo. Estic a uns cent-cinquanta metres per sobre el llac de Saburo, per tant deixo la motxilla, agafo els estris indispensables per a recollir mostres i em deixo relliscar per la pala de neu amb tècnica del piolet-escombra, encara no he recorregut uns vint metres quan m'adono de que hi ha un grup de gent per sota meu, freno i els crido, però sembla que no em senten, continuo baixant i torno a cridar-los, aquest cop si que em senten perquè giren els caps però tot seguit segueixen el seu camí sense aturar-se. Jo em quedo parat doncs no entenc aquesta actitud d'uns muntanyencs. De totes maneres no m'hi penso més i acabo de baixar fins el llac on prenc les mostres de plàncton. Acabo la feina i recupero el desnivell perdut, recullo la motxilla ; ara tinc que arribar al coll de Saburo flanquejant tarteres de blocs inestables amb neu, després em trobo a la canal que puja al coll i que guanyo ràpidament.

Allí s'obre el panorama des d'on puc contemplar tota la vall del riu Peguera i al fons els primers tres mil del Pirineus Oriental i entre ells destaca ben nevat la Pica d'Estats, em quedo estirat reposant i menjant alguns ganyips i fruita.

Sento un ronroneix i descobreixo un helicòpter que fa unes passades per sobre la cresta del Mainera, també puc contemplar el vol d'una àguila.

Com s'està de be a les altures, en aquest coll pas dels vents i les remors ; els homes amb les seves inquietuds, sense carreters ni camins marcats, sinó que solament amb l'intuició i la bona orientació dels qui s'hi aventuren a passar.

Port Saburo

Port de Saburo

Però haig de continuar i ho faig per un llom que segons el plànol va cap l'Estany Negre, tot el camí es converteix un trencaones colossal de granit i el sender que tortuosament intenta progressar es perd en molt trams i fa que tingui que consultar el mapa en molt moments. En un d'aquest em dono compte que he anat tirant massa a la dreta, començo a baixar unes terrasses de roca, recobertes en gran part de neu ; el terreny es va fent cada cop més dret i dificultós, fins a trobar-me penjat sobre l'Estany Negre sense poder anar amunt ni avall.

Anant sol el enfrontar-se amb un perill significa que en cas d'accident el rescat es nul car la localització és impossible al no estar controlat i així una cama trencada pot ésser una agonia de dies. Però no és qüestió de quedar-me a viure, en aquesta cornisa, trec el previsor cordino de vint metres poso una baga en un roc i faig un rapel amb tècnica de "S" fins en una canaleta on immediatament quedo xop de l'aigua que s'hi escola. Torno a muntar un altre rapel per la canaleta fins un punt en que la verticalitat perd força i puc baixar fent una espècie de "ramonage" i desgrimpant fins el pla del llac ; desprès d'aquest tràngol miro el mapa que m' indica que haig de continuar vorejant el llac per la seva esquerra arran de l'aigua, bé cap allí hi vaig però en arribar no trobo pas senyals de camí, torno a mirar el mapa i em sembla que vaig bé però de camí res de res.

Prossegueixo saltant per immensos blocs de granit penjats entre cingleres i aigua, per fi surto d'aquest lloc d'espant. He tardat una per fer uns tres-cents metres de distància, però no s'acaben aquí les calamitats doncs uns metres més enllà em veig obligat atravessar una forta torrentada d'aigua que no estava senyalada al mapa, ja comença a ésser normal. Quan estic al bell mig de la torrentada haig de reconèixer que no puc passar ja que el corrent es massa fort i el risc a que m'arrossegui es gran, així doncs reculo fins a la vorera i remunto per la seva esquerra al cim per a trobar un pas factible, vaja que té que ser-hi per nassos, i es clar que hi era !, doncs l'aigua de la torrentada sortia d'un túnel artificial que no constava al mapa, coses de la Cía. elèctrica. Així doncs, acabo de pujar el turó i trobo el bon camí que es torna a despenjar per l'aresta al peu de la presa, i ací passo comptes amb el mapa que tants maldecaps m'ha donat.

Estany Negre

Estany Negre

Com a consell i per experiència mireu la data d'impressió del mapa que heu de fer servir, doncs així no us de vindran sorpresa certs tipus d'errors.

Segueixo per un camí ben fressat i en un dels revolts m'apareix als ulls el refugi de pedra J.Mª Blanch, hi surt fum per la xemeneia (o sigui que hi ha gent). Obro la porta i entro, a dins es més fosc i no distingeixo només que la silueta d'una parella sentada a taula, un senyor gran acompanyat d'un noi i en un altre racó un "avi" amb una canya de pescar.

Dono les bones tardes i em disposo a engolir una sopa, ràpidament preparada, per dinar ; vaja el que crec que serà el meu dinar, però el xicot de la taula em pregunta :

Em vaig quedar amb la cullera a mig camí del plat i la boca. Així resultà que s'havia parat el rellotge i el meu cervell, car concentrat en la complicada marxa cap el refugi havia perdut la noció del temps. En aquest moment varen marxar l'avi" i el noi amb el seu pare segons em van explicar.

Acabo de consumir el meu dinar-sopar i tot seguit fem petar la xerrada ; d'entre altres coses m'assabento que el grup de gent amb la que m'he creuat a l'Estany de Saburo, eren francesos, així m'explico com no em feren gaire cas del que els hi cridava. També m'expliquen que ells són els encarregats del refugi, i jo per la meva part els hi explico la meva petita odissea, i que en el fons dono per acabada. I amb tot quedem en Jaume, la Carme i jo (que així es diuen els encarregats), que l'endemà sortirem per a fer la Cresta de l'Avió. M'enfilo a la llitera i em quedo dormit com una soca, car estava rebentat de la fatigosa jornada.

Desperto sobre les vuit del matí i em vesteixo tot seguit, surto ràpidament del refugi per avisar en Jaume i la Carme, que dormen al refugi lliure adossat a l'edifici. Ells també s'han dormit.

De totes maneres decidim sortir vers l'últim cim de la cresta de l'Avió i al mateix temps cim culminant d'aquesta ; es tracta del Muntanyó (2.774 m.), un cim molt bonic i ferm, des de l'estany Negre destaca la seva silueta sobre les tranquil·les aigües.

La via d'ascensió que farem servir es la Michard-Rispal de la cara Nord de graduació Poc Difícil (PD), voregem pel rocam de l'esquerra del llac, saltant de roc en roc i arribant al peu de la canal que baixa de l'esquerra del cim, ens encordem i enfilem ràpidament el dret pendent de neu. Aviat quedem a l'ombra de les parets de la canal en la seva part mitja i que son els trams més drets de l'ascensió, s'acaba la neu i ens enfilem a la roca per la dreta arribant a un collet en la carena del cim, d'ací amb una curta grimpada pel trencaones de granit, i sense encordar, arribem al cim, tot just quatre rocs formen la cúspide. Des d'aquí dominem amb la vista el Montseny de Pallars, Peguera, Monestero i al fons la Pica d'Estats.

Cim Muntanyo

Cim del Muntanyo

La vessant Sud, tret de la piràmide de roca, és fa molt planera amb verds prats i ocres i llacs d'aigües blaves i verdoses com esquitxant el paisatge amb els seus colors.

I som dalt del cim, l'objectiu pel que passem ànsies i esforços, i la recompensa, ens omple de joia, la simplesa de la feina ben feta i els ulls ens complauen i descansen veient el panorama que s'obre davant nostre. Em sembla important dir el que s'ha dit sempre sobre el motiu que ens fa pujar i escalar muntanyes baixes, mitges, altes o altíssimes, no és palpable materialment, però la convivència amb els companys, l'amistat espontània són valors prou importants com per portar a terme les nostres activitats i excursions. També voldrem saber quina recompensa tenim en arribar al cim, però no es principalment el paisatge, sinó que en arribar al cim es el punt i seguit d'una vivència essent el punt culminant el vèncer el cim per els mitjans propis (Vèncer si la muntanya ens deixa).

Canal Michard-Rispall

Canal Michard-Rispall

La companyia d'en Jaume i la Carme que ni fa vint-i-quatre hores que ens coneixem i ara estem lligats pel senzill fil de l'amistat muntanyenca de cort obert i esperit sa, es també una recompensa i una ajuda d'una força moral indescriptible i que fa moure els excursionistes d'arreu lligats per aquest vincul tan senzill i noble.

I el dia segueix, i encara que els minuts, o potser segons, passats al cim quedaran al meu cervell, em de prosseguir i ho fem per la carena que em ascendit i passats un tros enllà de la canal que em utilitzat per a pujar, baixem per les tarteres del coll que formen el Muntanyó i la Pala Sudorn.

I per fi arribem al refugi on celebrem l'excursió i el meu vint aniversari ; farem un dinar d'aquells que fan historia (particular, es clar) que ja era insuperable, amb gust d'ascensió i de cansancí i gana. I tot seguit prenem una merescuda becaina estirats a l'herba.

Tartera Pala Sudorn

Tartera Pala Sudorn

La xerrada a la vora la llar de foc no podia faltar al vespre i abans d'anar a dormir, parlem de la vida dels guardes de refugi, dels avantatges i inconvenients, de las possibilitats de la zona en matèria de muntanya, de la gent, de la muntanya, i com no, de nosaltres i les nostres aspiracions.

L'endemà es dia de marxa, faig l'equipatge. M'acompanya en el viatge la Carme que també torna a Barcelona.

Tot seguit un jeep en baixa "còmodament" per una pista infernal, en uns minuts al encreuament de la carretera general on ens recollirà l'autocar de linear direcció cap a la Gran Ciutat.

El que esdevingué a partir d'ací, es ja historia :
Entrar a l'Universitat per entregar les mostres de plàncton, tal i com baixàvem de l'autocar. El conserge es queda bocabadat.

L'important es l'experiència viscuda allà dalt el Pirineus, en el que hi vaig arribar desmoralitzat, ple de dubtes sobre la prova a que m'enfrontava, i els resultats obtinguts a la meva vista, que em demostren que una persona pot tirar endavant el que vulgui, només i cal posar voluntat i esforç (no es cap cosa nova, el que dic, oi ?).

T'ho has de demostrar a tu mateix el que pots arribar a fer, a forçar la marxa de la vida i enfrontar-te a situacions anormals per veure com respons tu mateix i això, al meu parer, es enriquidor al màxim.

Les vivències que he tingut i les sensacions percebudes em queden gravades al meu cervell anys i anys i fan que el retorn a la "civilització" estigui amb la mirada perduda cap els records encara frescos de la travessada i ascensió.

No és necessari que tothom tingui que portar al límit les seves aptituds, però potser si que es bo forçar-les de tan en tan per a no "rovellar-se".

La conclusió, la idea que trec d'aquesta meva, personal i intransferible vivència és que val la pena viure, i viure l'amistat, i en el meu cas l'amistat amb els muntanyencs d'arreu, i amb la muntanya.

Per tan espero trobar-vos i recorre amb vosaltres els camins de la muntanya que son els camins de la vida.


Per en Martí Riera Blanc
Soci nº 2.076 de l'A.E.M.
Leganés, 28 de Maig de 1980

Tornar a inici © Martí Riera Blanc (text i fotos)